RSS

Pages

2010. április 25., vasárnap

Kakaóscsiga

Sokáig nézelődtem, kerestem kakaós csiga receptet. Mert sajnos itt nem lehet kapni, pedig nagy kedvenc. Több félét kipróbáltam, változtatgatni próbáltam. De ez tökéletesen bevált, olyan mint a boltiak (igaz nem a leveles tésztás fajta, hanem a kelt tésztás, de nagyon finom).



Tésztához:
50dkg liszt
7dkg puha (de nem olvasztott) margarin
2,5-3 dkg friss élesztő
3dl tej
1 tojássárgája
4EK kristálycukor
1KK só

Töltelék:
1 bögre (2,5-3dl) kristálycukor
3EK keserű kakaó

A tejet meglangyítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, ezt felfuttatjuk. Majd a tészta összes összetevőjét egy jól gyúrható tésztává dagasztjuk. Ezt követően duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen egy inkább hosszabb, de keskenyebb lappá nyújtjuk ki. A kb fél cm vastagságúra nyújtott tésztát megkenjük 1EK olvasztott vajjal (mindenhova jusson, a szélekre is). Majd megszórjuk a bögre kristálycukor és a 3EK keserű kakaó keverékével. A tészta minden részére, még a legszélekre is jusson. Majd amennyire szorosan tudjuk, feltekerjük (egy hosszú kígyóvá). Éles késsel 2cm vastag szeleteket vágunk, és egy sütőpapírral bélelt lapos tepsire tesszük őket (kellő távolságban, mert sülés közben még kelni fognak). 175 fokra előmelegített tepsibe tesszük és 25-30 perc alatt készre sütjük. Azaz közben még félidőben (mikor már kezd egy kis színt kapni), kihúzzuk kicsit a sütőből, és 1,5dl tej és 1EK olvasztott vaj keverékéből mindegyik csigánkat meglocsoljuk egy evőkanálnyival Ettől jó szaftos lesz benne a töltelék. Visszatolom még a maradék időre, és megsütöm. Ha kihűltek, akkor megszórom porcukorral.
(Ha jól hagyom - szinte túlkelni - a tésztát a dagasztás után, akkor szép nagy csigák lesznek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése