Hozzávalók:
Tésztához:
500 gramm finomliszt (BL55)
100 gramm tejföl
2,5 dl tej
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
1 csomag száraz élesztő vagy 25 gramm friss
Töltelék:
Én tettem bele egy hagymán, olajon átpárolt darálthúst sózva, borsozva, valamint párolt zöldséget (borsó, kukorica, répa....), és reszelt sajtot. De végülis bármivel lehet tölteni....sonkával-gombával-kukoricával, de akár édesen is lekvárral.
A tésztát dagasztjuk, kelesztjük, majd formázzuk.
(én a tészta kinyújtását eleve sütőpapíron kezdtem, mert ha már rákerül a töltelék, elég nehéz lesz a kroki, és sütőpapírral együtt könnyebb a tepsire húzni). Még egy fontos dolog.....a tölteléknek való legyen már hideg (mert ha meleg, meglágyíthatja a tésztát), és akár a darálthúst tesszük bele, akár a párolt zöldséget (vagy netán mindkettőt), nagyon jól legyen lecsöpögtetve.
Egy kevés tésztát félretettem a lábaknak-szemnek, a maradékból egy nagy téglalapot nyújtottam.
A közepére felhalmoztam a tölteléket. (Az elején maradjon egy nagyobb rész, amit majd csak két oldalról behajtok, ez lesz a krokodil szája.
Majd ahol már a töltelék kezdődik, ott a két oldalán derelyeszaggatóval csíkokat vágtam (3-4 cm), úgy, hogy a két végén hagyjak 1-1 nagyobb részt bevágás nélkül.
Felhajtogattam a csíkokat. Egyszer egyik oldalról hajtottam át a másik oldalra, majd a szemközti oldalról hajtottam vissza egyet. (Úgy, hogy a tölteléket mindig teljesen fedje)
Az elején lévő részt egymásra hajtottam és jól összenyomkodta,, ez lesz a krokodil szája.
Ezután szemöldököt, szemeket, és 4 lábat gyártottam (a félretett tésztából), és jól odanyomkodtam a kroki testéhez.
Mikor ez megvolt, fogtam egy ollót, és fogakat vagdostam a szájába mindkét oldalt.
Így kelesztettem még letakarva egy kicsit (15-20 perc), majd előmelegített sütőben kb 180fokon 40 perc alatt megsütöttem.
Én tettem bele egy hagymán, olajon átpárolt darálthúst sózva, borsozva, valamint párolt zöldséget (borsó, kukorica, répa....), és reszelt sajtot. De végülis bármivel lehet tölteni....sonkával-gombával-kukoricával, de akár édesen is lekvárral.
A tésztát dagasztjuk, kelesztjük, majd formázzuk.
(én a tészta kinyújtását eleve sütőpapíron kezdtem, mert ha már rákerül a töltelék, elég nehéz lesz a kroki, és sütőpapírral együtt könnyebb a tepsire húzni). Még egy fontos dolog.....a tölteléknek való legyen már hideg (mert ha meleg, meglágyíthatja a tésztát), és akár a darálthúst tesszük bele, akár a párolt zöldséget (vagy netán mindkettőt), nagyon jól legyen lecsöpögtetve.
Egy kevés tésztát félretettem a lábaknak-szemnek, a maradékból egy nagy téglalapot nyújtottam.
A közepére felhalmoztam a tölteléket. (Az elején maradjon egy nagyobb rész, amit majd csak két oldalról behajtok, ez lesz a krokodil szája.
Majd ahol már a töltelék kezdődik, ott a két oldalán derelyeszaggatóval csíkokat vágtam (3-4 cm), úgy, hogy a két végén hagyjak 1-1 nagyobb részt bevágás nélkül.
Felhajtogattam a csíkokat. Egyszer egyik oldalról hajtottam át a másik oldalra, majd a szemközti oldalról hajtottam vissza egyet. (Úgy, hogy a tölteléket mindig teljesen fedje)
Az elején lévő részt egymásra hajtottam és jól összenyomkodta,, ez lesz a krokodil szája.
Ezután szemöldököt, szemeket, és 4 lábat gyártottam (a félretett tésztából), és jól odanyomkodtam a kroki testéhez.
Mikor ez megvolt, fogtam egy ollót, és fogakat vagdostam a szájába mindkét oldalt.
Így kelesztettem még letakarva egy kicsit (15-20 perc), majd előmelegített sütőben kb 180fokon 40 perc alatt megsütöttem.
2 megjegyzés:
Tok jo hogy osszegyujtod,
de illik a nem sajat receptnel feltunteni a forrasod, meg ha csak az alap otlet is jott onnan.
PErsze lehet ott se ok talaltak ki de ugy illik.
Írtam, hogy ebben a blogban olyanok is fel lesznek tüntetve, amit máshol láttam, és legalább egyszer kipróbáltam és megszerettem. És konkrétan ezt a receptet eddig 5 helyen láttam....és honnan tudjam, hogy ebből kié volt az "eredeti"? Senki nem tüntette fel, hogy honnan szedte, vagy netán saját ötlete e.
Megjegyzés küldése