RSS

Pages

2010. május 7., péntek

Kinder Pingui


Erre a receptre a neten akadtam rá.... elkészítettem, és nagyon ízlett. Gondoltam megosztom veletek. (A kép már a saját készítés)


Tészta hozzávalói (2 laphoz):

6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál meleg víz
6 evőkanál Liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
1 csomag sütőpor


Tejszínes krém:

5 dl tejszín (édes Hulala növényi készítmény)
1 evőkanál zselatin (vagy 1 csomag zseléfix - ez közvetlen a krémhez keverhető)
1 evőkanál folyékony méz
1/2 kávéskanál vanília aroma

Csokoládés krém:

15 dkg csokoládé
10 dkg Ráma margarin / vaj
1 evőkanál víz
2 evőkanál olaj

Bevonat (az egész tetejére):

20 dkg étcsokoládé
10 dkg Ráma margarin /vaj
3 evőkanál olaj
1 evőkanál víz
1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból 2 lapot süssünk ki, külön-külön, mert vékony lapokat kapunk. Legjobb, ha a hozzávalókat elfelezve, külön keverjük ki a lapokhoz a masszát.

Ehhez a tojások sárgáit keverjük fehéredésig a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos, szitált lisztet.
A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítsük el a masszával, mert így jó sötét színű tésztát kapunk, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá.
A tepsi alját kenjük ki olajjal, béleljük ki sütőpapírral, és azt is kenjük meg, így könnyen Le tudjuk majd választani a kisült tésztáról. Öntsük rá a masszát, ügyeljünk arra, hogy egyenletesen terüljön el.
Előmelegített sütőben, 200 °C-on süssük ki.
Hamar készre sül, ellenőrizzük tűpróbával!

A krém hozzávalóit felezzük el, és ezt is külön-külön készítsük el.
A zselatin felét áztassuk be 3 evőkanál vízbe, 5-10 percig hagyjuk állni, míg megduzzad, majd lassú tűzön, kevergetve langyosra oldjuk fel, hogy áttetsző zselét kapjunk.
Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, 2-3 kanálnyit keverjünk a zseléhez, és így adjuk a teljes mennyiségű habhoz, így biztos nem csomósodik meg.
Lassan csorgassuk bele a mézet, és verjünk kemény habot belőle.
Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krémet egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe.

Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét (pici vizet, vagy tejet is adjunk hozzá, hogy lazább legyen), és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és AZ olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik.
Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre.
Ismét tegyük hűtőbe dermedni!

Amikor a csokis réteg megdermed, keverjük ki a tejszín másik felét, és azt is kenjük rá.
Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be.
A süteményt tegyük vissza a hűtőbe.

Tejfölös cukini krémleves


Hozzávalók:
cukini (minél zsengébb, kisebb, annál jobb) (kicsiből 2-3db)
2 kisebb krumpli sűrítésnek
leveskocka
fokhagyma
víz (nem kell hogy ellepje)
tejföl

Készítés:
A cukinit meghámozzuk, kivesszük a magjait, majd felkockázzuk. Belekockázzuk a két kisebb hámozott krumplit is, majd öntünk rá vizet, beledobjuk a leveskockát, és az aprított fokhagymát, és puhára pároljuk. Ezután leturmixoljuk, majd ha túl sűrű lenne, akkor egy kis vízzel vagy tejjel higítjuk megfelelőre. Majd visszatesszük a tűzhelyre, és kb két evőkanál tejfölt simára keverünk benne. Ezzel is átforraljuk, majd tálalhatjuk is.
(A képen reszelt sajttal, póréhagyma szeletekkel és egy pár csepp balzsamecettel tálaltam)

2010. április 25., vasárnap

Kakaóscsiga

Sokáig nézelődtem, kerestem kakaós csiga receptet. Mert sajnos itt nem lehet kapni, pedig nagy kedvenc. Több félét kipróbáltam, változtatgatni próbáltam. De ez tökéletesen bevált, olyan mint a boltiak (igaz nem a leveles tésztás fajta, hanem a kelt tésztás, de nagyon finom).



Tésztához:
50dkg liszt
7dkg puha (de nem olvasztott) margarin
2,5-3 dkg friss élesztő
3dl tej
1 tojássárgája
4EK kristálycukor
1KK só

Töltelék:
1 bögre (2,5-3dl) kristálycukor
3EK keserű kakaó

A tejet meglangyítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, ezt felfuttatjuk. Majd a tészta összes összetevőjét egy jól gyúrható tésztává dagasztjuk. Ezt követően duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen egy inkább hosszabb, de keskenyebb lappá nyújtjuk ki. A kb fél cm vastagságúra nyújtott tésztát megkenjük 1EK olvasztott vajjal (mindenhova jusson, a szélekre is). Majd megszórjuk a bögre kristálycukor és a 3EK keserű kakaó keverékével. A tészta minden részére, még a legszélekre is jusson. Majd amennyire szorosan tudjuk, feltekerjük (egy hosszú kígyóvá). Éles késsel 2cm vastag szeleteket vágunk, és egy sütőpapírral bélelt lapos tepsire tesszük őket (kellő távolságban, mert sülés közben még kelni fognak). 175 fokra előmelegített tepsibe tesszük és 25-30 perc alatt készre sütjük. Azaz közben még félidőben (mikor már kezd egy kis színt kapni), kihúzzuk kicsit a sütőből, és 1,5dl tej és 1EK olvasztott vaj keverékéből mindegyik csigánkat meglocsoljuk egy evőkanálnyival Ettől jó szaftos lesz benne a töltelék. Visszatolom még a maradék időre, és megsütöm. Ha kihűltek, akkor megszórom porcukorral.
(Ha jól hagyom - szinte túlkelni - a tésztát a dagasztás után, akkor szép nagy csigák lesznek.

Kókuszkocka

Hozzávalók:

Tésztához:
40dkg kristálycukor
2 tojás
4EK méz
6dkg margarin
2dl tej
1KK sütőpor
50dkg liszt

Mázhoz:
25dkg margarin
25 dkg kristálycukor
3EK tej
5EK rum vagy konyak
1EK keserű kakaó
valamint kókuszreszelék a beleforgatáshoz


Először a tésztát összekeverjük egy sűrű, de folyékony masszává a fent leírt sorrendben. Kivajazott (oldalán és alján is) és alján kilisztezett tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük. A késpróba érvényes. Ha már nem ragacsos a tészta belseje, akkor jó. Majd hagyjuk kihűlni, ezt követően felkockázzuk aránylag nagy kockákra.

Ezután elkészítjük a mázat, úgy, hogy az összetevőket egy lábasba öntjük, és gőz felett felfőzzük. Majd a kockákat egyesével beleforgatjuk a csokimázba, és kókuszreszelékbe forgatjuk (tudni kell, hogy elég sok kókuszt felvesz (ha jól emlékszem, egy tepsinyi tésztához úgy 400-500g kókuszreszeléket elhasználtam.

2010. április 17., szombat

Borzas csirke



Hozzávalók:
csirkemell filé csíkok
fűszerek (sót, fokhagyma port és grillfűszert tettem rá)
liszt
tojás
2-3 kisebb hámozott nyers krumpli
valamilyen kemény sajt


Készítés:
A csirkemell filét vastagabb csíkokra vágom, majd mindkét oldalát fűszerezem. Ezt követően előkészülök a panírozáshoz. A krumplit lereszelem durva reszelőn, majd hozzáreszelek sajtot az apró lyukú reszelőn. A csirke csíkokat először lisztbe forgatom, majd a tojásba, végül pedig a sajttal összekevert reszelt nyers krumpliba. Az utóbbiba elég akkor forgatni, mikor már forró az olaj, hogy rögtön lehessen beletenni a serpenyőbe. Erre két okból van szükség: 1. ne barnuljon meg a krumpli. 2. ha a krumpli elkezd levet ereszteni, akkor könnyedén lecsúszik a "panír" a húsról. 3-4-es fokozaton sütöttem, tehát ne legyen "tűzforró" az olaj, mert akkor nyers maradhat a hús közepe, a krumplis-sajtos bunda meg megéghet rajta.
Borsós rizibizivel és vörös áfonya lekvárral tálaltam.

2010. április 16., péntek

"Búcsús" sós perec


Hozzávalók:
1kg liszt
fél l tej
5dkg friss élesztő
2EK cukor
1EK só
1,5 dl étolaj

Elkészítés:
A tejet meglangyítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és az élesztőt, és ezt felfuttatjuk. Majd az összes összetevőt jól összedolgozzuk, bedagasztjuk. Ezután kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Ezt követően tetszés szerinti nagyságú pereceket formálunk úgy, hogy egy-egy darab tésztából "kígyót" sodrunk (nem kell lisztes felületen, sőt én egy kicsit még be is nedvesítettem a kezem, így könnyebb volt). Arra ügyeljünk, hogy elég vékonyra sodorjuk, mert sülés közben még legalább a duplájára fog növekedni. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, kellő távolságra egymástól. Majd le kell kenni egy felvert tojással a pereceket, és előmelegített sütőbe 180 fokra tenni. Mikor már kezd barnulni, akkor 3 EK liszt, 1EK só és kevés víz keverékével (kb palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk belőle) meglocsolom a pereceket, és még visszatolom a sütőbe, és készre sütöm!
Jó étvágyat!

2010. április 12., hétfő

Görög citromos rízsleves

Hozzávalók:
1 liter tyúkhúsleves (kockából is jó)
30g rizs
1 citrom leve
1 egész tojás

bors


Készítés:

A levest forrásig hevítjük, beledobjuk a mosott rizst és mérsékelt tűzön lassú forralással 10-12 percig főzzük ( a rizsnek nem szabad vajpuhára főnie).
Ez idő alatt míg fől, nekiállhatunk a többinek.
Kicsavarjuk az egész citrom levét, és átszűrjük. A tojást habosra felverjük (sárgával együtt). Állandó habverőzés közben vékonyan csorgatva, szinte cseppenként hozzáadjuk a citromlevet a felvert tojáshoz, majd 5-6 evőkanál levest (csak levet).
Lehúzzuk a tűzről a levest ha jó a rizs, a habverőt áttesszük a levesbe, és folytonos habverőzés közben hozzácsorgatjuk a citromos tojáshabot (azért fontos hogy folyton habverőzzünk, hogy a forró leves össze ne kapja a tojást). Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk még. Mi kicsit borsosabban szeretjük. Pikáns savanykás, de ízletes leves.