RSS

Pages

2014. november 27., csütörtök

Újra itt - Gőzgombóc receptje

Hosszú idő után ismét itt vagyok egy pár recepttel. Remélem sokak örömére.


Kezdjük talán az osztrák "Germknödell"-el. Mikor Ausztriában laktam, nagyon megkedveltem ezt a finom édes, laktató különlegességet.

Gőzgombóc

Hozzávalók: 500g liszt, 3 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 1 tojás, olvasztott vaj a megkenéshez.

Fogyasztáskor olvasztott vaj és darált, cukrozott mák.

A langyos tejhez tesszük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Az összes hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével) összedagasztjuk, és duplájára kelesztjük.  8 vagy 10 egyenlő részre osztjuk a tésztát (attól függően mekkora gombócokat szeretnénk készíteni - jó nagyra kelnek), majd egyenként benyomjuk a közepüket, és egy kis teáskanál kemény lekvárt teszünk a közepükbe, és gombóccá formáljuk. Én általában szilva vagy meggy lekvárt használok. Egy lisztezett tálcán letakarva 15-20 percet kelesztjük. Ezidő alatt válasszunk ki két egyforma lábast, és az egyikben forraljunk vizet. Majd ha a gombócok már keltek (ne kelesszük túl, mert a gőzben még kelni fognak), tegyünk a lábasra egy rácsot, helyezzünk rá két gombócot, kenjük le olvasztott vajjal, és fedjük le a másik lábassal. A gombócokat a gőzben 15 percet percig főzzük. És ezzel kész is van. Mikor a tányérra helyezzük a gombócot, gazdagon meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk cukrozott mákkal. Jó étvágyat!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése