RSS

Pages

2012. február 11., szombat

Töltött fekete-fehér briósok

Hozzávalók: 60 dkg liszt, csipet só, 4 ek cukor, 1 tojás, 2dl natúrjoghurt, 1,5dl tej, 8 dkg olvasztott margarin, 3 dkg élesztő, 2 ek keserű kakaópor, + 1 tojás a kenéshez


Készítés: A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, csipet sóval, tojással és joghurttal elkezdjük összedagasztani. Ezt lehet kézzel, vagy robotgép dagasztófejével vagy akár kenyérsütő gépben is végezni. Mikor kezd összeállni, lassan csorgatjuk bele az olvasztott margarint, és egy lágy, kelttésztát gyúrunk belőle. Mikor kész a tésztánk, akkor ketté szedjük, és az egyik feléhez 2 evőkanál keserű kakaóport gyúrunk. Ha szükséges, akkor 2 evőkanál víz segítségével gyúrjuk bele. Ezután duplájára kelesztjük 1 óra alatt. Lisztezett felületen mindkettők nagyjából ugyanakkora nagyságúra nyújtjuk, ez legyen kb 2mm vastagságú. Ez egyiket megkenjük a krémmel (esetemben ez lime curd-dal történt, amit boltban vettem, de ezt készíthetjük házilag is, majd a következő posztban leírok, hogyan. De megkenhetjük akár egy sűrűbb csoki vagy vanilia pidinggal is, de akkor a puddingba is tegyünk a legvégén kicsi margarint). Ha megkentük, akkor egymásra helyezzük a két tésztát, majd felcsíkozzuk egy éles kés vagy pizzavágó segítségével. Egy-egy csíkot a két végénél megfogunk, és kicsit ellentétes irányba csavarjuk meg a csíkot. Majd briós alakban feltekerünk egy egy ilyen megcsavart csíkot. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, de távol egymástól, mert még kelni fognak, és sütés közben is növekszenek. Fél órát kelesztjük még a tepsin briós alakban. Ezidő alatt 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A 30 perc elteltével lekenjük tojással a brióst, és kb 20 perc alatt szép barnára sütjük. Végül rácsra helyezve hagyjuk hűlni.

Itt briós alakban kelesztődnek már a sütés előtt.

És a megsült briósok.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése