RSS

Pages

2012. február 1., szerda

Néger szelet

Barátnőmtől kaptam a receptet, és nagyon megszerettem, megszerettük. Gyakran készítem.

Hozzávalók:

A piskótához: 25 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 10 dkg margarin, 25 dkg liszt, 12g sütőpor, 2 ek keserű kakaópor, 2 dl tej

A hab: a 4 tojás fehérje, 25 dkg kristálycukor

A máz: 2 ek kakaópor, 4-5 ek cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb), 2 dkg margarin, kevés víz (max fél dl)


Készítés:

Először a piskótát készítjül el, mégpedig úgy, hogy a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a margarinnal, majd fokozatosan hozákeverjük a tejet. Végül a sütőporos lisztet és a kakaóport is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Kb 30-40 percig sül, de a tűpróba érvényes erre is, mint sok süteményre. Ha elkészült, megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
Ha ez kész, és ki is hűlt, akkor nekiláthatunk a habnak. Én a tepsiben szoktam hagyni a piskótát, csak "fejrefordítom", és leveszem róla a sütőpapírt.
A habot gőz felett kell csinálni. Először kimérjük a cukrot, majd ahogy a forrásban lévő vizünk fölé tesszük a tálat amiben a tojásfehérjék vannak, el is kezdjük egyből robotgéppel verni. Először kisebb fokozaton, majd lehet feljebb tenni. A cukrot fokozatosan adagolom bele. Ha már elég kemény a hab (amúgy az a jó, ha minél tovább van verve, arra ügyeljünk, hogy a meleg miatt ne kezdjen nagyon "odasülni" a tál falához). Ha kész, levesszük a gőz fölül, és rámerjük, rásimítjuk a piskótára. Majd hűtőbe tesszük.
Végül elkészítjük a mázat. Ez is gőz fölött készül. A hozzávalókat egy lábasba tesszük, és gőz fölé helyezzük, majd folyamatos keverés mellett egyneművé keverjük. Ráöntjük a kész süteményünkre, és visszetesszük a hűtőbe. Kb fél óra múlva már vágható, fogyasztható.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése