RSS

Pages

2012. február 12., vasárnap

Hamburger házilag

A napokban kaptam a hamburger zsemle receptet egy kedves ismerősömtől. Gonoltam, ezt minden képpen ki kell próbálnom, hát így is tettem. Azt hiszem nem az utolsó alkalom volt, hogy készítettem.

Zsemle hozzávalói: 2dl langyos tej, 100g natúr joghurt, 40g olaj, 2ek cukor, 1tk só, 2dkg élesztő, 1 tojás, 600g liszt

Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk, géppel vagy kézzel dagasztjuk. Mikor sima, jól gyúrható tésztát kaptunk, kelesztőtálban kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Majd kb 120g-os zsemléket formálunk belőle (8-9 db kell hogy kijöjjön belőle), egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket. Letakarjuk egy konyharuhával, és még egy jó 40-50 percig kelesztjük. Majd lekenjük egy felvert tojással a tetejüket, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 18-20 perc alatt készre sütjük.
A felvágás előtt hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, kettévágjuk, és mi úgy szeretjük, ha mind a kettő belső felét egy felforrósított serpenyőben mindenféle zsiradék nélkül egy kicsit átpirítjuk.

Addig előkészíthetünk minden mást. A darálthúst csak sózzuk és borsozzuk. Nagyon vékony, lapos, tenyér nagyságúnál nagyobb húspogácsákat formázunk, mert eléggé összezsugorodik sütéskor. A jó forró serpenyőt épp csak megolajozzuk, a húsból úgyis sül ki még zsiradék. A hagymát apró kockára vágjuk, és olaj nélkül egy serpenyőben kissé átpirítjuk.
Ezen kívül mi még salátalevelet, sajtszeletet, paradicsomszeletet, szendvicsuborkát (savanyúság, de édes), mustárt és ketchupot tettünk bele.








1 megjegyzés:

Limara írta...

Szia! Örülök, hogy tetszett a recept, az eredetit itt találod: http://limarapeksege.blogspot.com/2009/06/hamburgerzsemle.html

Megjegyzés küldése