RSS

Pages

2013. január 29., kedd

Mézes kalács



Egy nagyon bevált mézeskalács receptet osztanék meg veletek. Nem kell hogy karácsony legyen, hogy nálunk elkészüljön, mert a gyerekek rengeteget tudnak belőle enni. Készíthetjük gyerek figurásra, vagy húsvétira is, vagy ami épp aktuális.
Elég nagy adag. A karácsonyfára csak a fele (vagy lehet még kevesebb is mint a fele) került.

80 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 1 ek fahéj, 1 ek szekfűszeg, 1 ek szódabikarbóna, 5dkg margarin elmorzsolva, 4 tojás, 4 ek méz (ha valamiért nem áll össze akkor a margarin és a méz arányával játszhatunk természetesen)

Ezt az egészet összegyúrjuk, és elég ha csak fél órát pihentetjük a hűtőben, de bent hagyhatjuk egy egész éjszakára is. Nagyon vékonyra (pár miliméteres) nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 5-8 percig sütjük. Nagyon finom ropogós....még a fárol leszedve se szívták meg magukat.

Máz: Jól bevált mázam a sima kézi habverővel vagy fakanállal kikevert 25 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, pár csepp citromlé. (most először készítettem egy hígabbat is, bevontam velük a mézekalácsokat, egy alap fehér színt adva nekik, és utána készítettem el ezt a sűrűbb írókát, amit meg is színeztem, és zacskóba töltve indulhatott a mézeskalácsok mintázása.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése