RSS

Pages

2013. április 5., péntek

Habos-hűtős torta ízlés szerint

Igen, nincs más neve, hiszen az alap recept egy piskóta aljú habos málnás sütemény (így is nagyon finom), de én már elkészítettem egyéb variációját is, legutóbb egy ismerősömtől kaptt recept alapján diétás mákos lepényt készítettem az "aljának", majd arra sárgabarackos-mákos habot készítettem el, és isteni finom lett.

Hozzávalók: Vagy egy 2-3 tojásos piskóta, vagy az alábbi mákos lepény. Majd a további hozzávalók: 2 kis doboz joghurt (ez lehet ízesített is, én barackosat használtam ez esetben), 150g cukor (ha ízesített, cukrozott a joghurt, akkor nem kell annyi, inkább azt mondanám, hogy ízlés szerint), 30g zselatinpor (én azt szeretem, amit nem kell főzni, hanem közvetlen a krémbe keverhető), 4 dl habtejszín (vagy hullala), 300 g gyümölcs. Én esetemben ez konzerv sárgabarack volt kockázva, de lehet eper, vagy málna, vagy kivi, bármi...csak a képzeletünk szabhat határt. Például mákos lepénnyel nagyon el tudok képzelni egy finom meggyes habot, de akár áfonyásat is. :)

Mákos lepény: 
100 gr. liszt. fél cs. sütőpor, fél KK fahéj, 1 csipet só, 50 gr. darált mák, 50 gr. light margarin, 80 gr. cukor, 1 tojás, 1 narancs reszelt héja, 1,5 dl. tej.
Hozzávalókat elkeverem. Először a tojást a cukorral, majd a többi alapanyagot. Végül sütőpapíros tortaformába öntöm és közepes lángon kb. 15-20 perc alatt megsütöm.

Miután elkészítettük a piskótát, vagy a máklepényt, hagyjuk kihűlni, majd visszatesszük a formába.
A joghurtot elkeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a zselatint is. Én ekkor öntöttem hozzá egy kis szemes mákot is, csak hogy jól nézzen ki, és harmonizáljon a habos rész a mákos lepénnyel :) A habtejszínt elkezdjük felverni, mikor már majdnem jó, hozzáöntjük a gyümölcsöt, és hozzácsorgatjuk habverőzés közben a joghurtos masszát is. A formában lévő piskótára/lepényre öntjük, a tetejét díszítjük egész gyümölcsdarabokkal. Jó pár órára hűtőbe tesszük, sőt, a legjobb ha előző nap elkészítjük. Másnap le lehet róla szedni a csatos formát. Jó étvágyat hozzá!! Vigyázat, könnyen hozzá lehet szokni, nagyon finom!! Nyárra kiváló, hideg torta!



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése